Ciasto z drożdżowe z kruszonką upieczone, w powietrzu
unosi się zapach pieczonego ciasta, w dodatku drożdżowego, które rzadko
pojawia się w moim domu. Zostało mi sporo rabarbaru i kruszonki... Rozwiązanie
jest jedno - połączyć te składniki i dodać łyżkę konfitury różanej, która chyba
czekała na tę okazję.
Składniki:
- 500g rabarbaru pokrojonego na 1 cm kawałki
- konfitura różana - 1 łyżka
- cukier - 2 łyżki
kruszonka:
- 8 dkg masła
- 8 dkg mąki
- 5 dkg cukru pudru
Przygotowanie:
- umyty i pokrojony rabarbar mieszamy z konfiturą różaną i 2 łyżkami cukru
- mąkę, cukier puder, masło łączymy razem, rozcierając ciasto w rękach tak, aby powstało jak najwięcej ziaren kruszonki
- małe naczynia ceramiczne wypełniamy rabarbarem, posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 35-40 minut.
- można podać z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym lub gałką lodów waniliowych
Smacznego :)
Widzę, że blogosfera ostro rabarbaruje ;) Chyba nie pozostaje mi nic innego, jak poddać się nurtowi...
OdpowiedzUsuńO proszę - no to zaczynamy:-)Fajny pomysł z dodatkiem róży, następnym razem i ja dodam:-)
OdpowiedzUsuńjuż sobie wyobrażam zapach, musiał być pysznie :)
OdpowiedzUsuńGosia spróbuj następnym razem robić kruszonkę z krupczatką. ja wolę ;) a rabarbarowi swojemu daję jeszcze 2-3 dni na podrośniecie i też zaczynam rabarbarować ;)
OdpowiedzUsuńGdzie to można spróbować?
OdpowiedzUsuń