Rabarbar zapieczony, pod kruszonką

Ciasto z drożdżowe z kruszonką upieczone, w powietrzu unosi się zapach pieczonego ciasta, w dodatku drożdżowego, które rzadko  pojawia się w moim domu. Zostało mi sporo rabarbaru i kruszonki... Rozwiązanie jest jedno - połączyć te składniki i dodać łyżkę konfitury różanej, która chyba czekała na tę okazję.


Składniki:

  • 500g rabarbaru pokrojonego na 1 cm kawałki 
  • konfitura różana - 1 łyżka
  • cukier - 2 łyżki

 kruszonka:
  •  8 dkg masła
  • 8 dkg mąki
  • 5 dkg cukru pudru


Przygotowanie:

  • umyty i pokrojony rabarbar mieszamy z konfiturą różaną i 2 łyżkami cukru
  • mąkę, cukier  puder, masło łączymy razem, rozcierając ciasto w rękach tak, aby powstało jak najwięcej ziaren kruszonki
  • małe naczynia ceramiczne wypełniamy rabarbarem, posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 35-40 minut. 
  • można podać z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym lub gałką lodów waniliowych
Smacznego :)







5 komentarzy:

  1. Widzę, że blogosfera ostro rabarbaruje ;) Chyba nie pozostaje mi nic innego, jak poddać się nurtowi...

    OdpowiedzUsuń
  2. O proszę - no to zaczynamy:-)Fajny pomysł z dodatkiem róży, następnym razem i ja dodam:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. już sobie wyobrażam zapach, musiał być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosia spróbuj następnym razem robić kruszonkę z krupczatką. ja wolę ;) a rabarbarowi swojemu daję jeszcze 2-3 dni na podrośniecie i też zaczynam rabarbarować ;)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny