Dzisiaj przedstawiam przepis na zupę rybną, który poznałam na warsztatach organizowanych przez "Twój Kucharz". Zupa jest bardzo esencjonalna, polecam ją, bo bardzo mi smakowała i na pewno ugotuję ją w domu. Jeśli masz możliwość kupienia świeżej ryby, nie zastanawiaj się zbyt długo, spróbuj :)
Zupa rybna
5 porcji ok 1litr bazy
Baza:
-cebula 200g
-marchewka 125g
-czosnek 1/4 główki
-seler naciowy 1/4 szt.
-por 1/4 szt.
-rozmaryn 2 obrane gałązki
-chilli 1/4 szt.
-1 oczyszczona ryba i 3 krewetki
-szafran malutka szczypta (jest bardzo
drogi;)
Co i jak…
Warzywa kroimy podsmażamy w garnku
dodając w kolejności jaka jest podana na liście.
Do lekko zarumienionych warzyw z
ziołami dodajemy przepołowioną rybę, krewetki i zalewamy woda (tak żeby przykryć wszystko)
Gotujemy przez około pół godziny.
Na koniec dodajemy odrobinę szafranu.
Blendujemy całość, a następnie
przecieramy przez bardzo drobne sitko wyrzucając to, co zostanie na sitku.
Zupa rybna przygotowanie do serwowania:
Odrobinę ryby lub krewetki podsmażamy w garnuszku, dodajemy odrobinę drobno posiekanego czosnku
(uważając, żeby sie nie spalił) praktycznie od razu zalewamy odrobiną białego
wina, dodajemy nasza bazę rybną i sos pomidorowy w proporcjach 2bazy/1sosu
pomidorowego.
Sól i pieprz do smaku.
Podajemy posypane kolendrą lub z odrobina
oliwy na wierzchu i wyciśniętej cytryny.
Niesamowita...
OdpowiedzUsuńwow! oj zjadłabym miseczkę.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak to sobie wyobrażałam ! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
szafran jako dodatek jest rzeczywiście drogi ale nadaje zupie rybnej tego czegoś (takiej jakby głębi smakowej) - uwielbiam zupę rybną i podobnie przyrządzam ale również zamiast ryb można dodać małże i smakuje równie wyśmienicie :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńmmm.. nigdy nie jadłam takiej zupy.
OdpowiedzUsuńciekawi mnie.
Smacznego!
OdpowiedzUsuńTo najlepsza zupa jaka może być... no może jeszcze pomidorowa;)
OdpowiedzUsuń