Zupa rybna z krewetkami

Dzisiaj przedstawiam przepis na zupę rybną, który poznałam na warsztatach organizowanych przez "Twój Kucharz". Zupa jest bardzo esencjonalna, polecam ją, bo bardzo mi smakowała i na pewno ugotuję ją w domu. Jeśli masz możliwość kupienia  świeżej ryby, nie zastanawiaj się zbyt długo, spróbuj :)


Zupa rybna 
5 porcji   ok 1litr  bazy
Baza:
-cebula 200g
-marchewka 125g
-czosnek 1/4 główki
-seler naciowy 1/4 szt.
-por 1/4 szt.
-rozmaryn 2 obrane gałązki
-chilli 1/4 szt.
-1 oczyszczona ryba   i 3 krewetki
-szafran malutka szczypta (jest bardzo drogi;)

Co i jak…

Warzywa kroimy podsmażamy w garnku dodając w kolejności jaka jest podana na liście.
Do lekko zarumienionych warzyw z ziołami dodajemy przepołowioną rybę, krewetki i zalewamy woda (tak żeby przykryć wszystko)
Gotujemy przez około pół godziny.
Na koniec dodajemy odrobinę szafranu. 
Blendujemy całość, a następnie przecieramy przez bardzo drobne sitko wyrzucając to, co zostanie na sitku.
Zupa rybna przygotowanie do serwowania:
Odrobinę ryby lub krewetki  podsmażamy w garnuszku, dodajemy odrobinę drobno posiekanego czosnku (uważając, żeby sie nie spalił) praktycznie od razu zalewamy odrobiną białego wina, dodajemy nasza bazę rybną i sos pomidorowy w proporcjach 2bazy/1sosu pomidorowego.
Sól i pieprz do smaku.
Podajemy posypane kolendrą lub z odrobina oliwy na wierzchu i wyciśniętej cytryny.

Smacznego!









7 komentarzy:

  1. wow! oj zjadłabym miseczkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie tak to sobie wyobrażałam ! :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. szafran jako dodatek jest rzeczywiście drogi ale nadaje zupie rybnej tego czegoś (takiej jakby głębi smakowej) - uwielbiam zupę rybną i podobnie przyrządzam ale również zamiast ryb można dodać małże i smakuje równie wyśmienicie :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm.. nigdy nie jadłam takiej zupy.
    ciekawi mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. To najlepsza zupa jaka może być... no może jeszcze pomidorowa;)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny