Sałatka z koziego sera, figami i rukolą / Salad with goat cheese, with arugula

Dostałam cztery figi. Zastanawiałam się co z nimi zrobić - postanowiłam przygotować na obiad lekką sałatkę z koziego sera w różowo-fioletowym towarzystwie. Wygląda i smakuje  fantastycznie.






Składniki:

  • kozi ser zgrillowany na pateni, 
  • część  fig owinięta szynką dojrzewajacą ( wykałaczka pomaga) i zgrillowana na pateni grillowej,
  • różowe winogrona,
  • czerwona cebula - kolor bardziej śliwkowy niz czerwony :),
  • bordowa żurawina,
  • sos : oliwa nieklarowana, musztarda, miód, czosnek, sok z cytryny, sól , pieprz,
  • pozostałe figi, pokrojone w cząstki,
  • małe pomidorki, pokrojone w cząstki,
Sposób przygotowania: umytą rukolę zmieszać z sosem, połączyć delikatnie wszystkie składniki, na wierzch sałatki położyć zgrillowany ser kozi i zgrillowane figi owinięte szynką. Można polać jeszcze sosem, by ser był łagodnieszy, a sałatka bardziej kaloryczna :).







5 komentarzy:

  1. Połączenie po prostu idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, uwielbiam takie sałatki .. zdecydowanie moje smaki !

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ser kozi, uwielbiam figi, więc jak mogę nie uwielbiać tej sałatki :-) mlask, mlask :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie sałatki, a figi i kozi ser to duet doskonały;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatka wygląda na tak smaczną!

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny