Pasztet, to mój ulubiony mięsny dodatek do chleba, rodzice pieczą go
regularnie przy większych okazjach, jest wyśmienity. Domowe ogórki kiszone, to
idealne połączenie z domowym pasztetem. Może być bardziej pikantny przez
dodanie papryczki chilli, cynamonu i imbiru. Różnego rodzaju mięsa, grzyby,
mnóstwo ziół sprawiają, że jego smak jest idealny. Otrzymany wywar z gotowanych
mięs i warzyw stanowi idealna bazę do wykorzystania go do przygotowania
dowolnej zupy.
Składniki na 2 średnie formy keksowe:
- łopatka wieprzowa - 1 kg
- udziec z indyka - 0,5 kg
- kurczak (udka...) - 0,5 kg
- wołowina z kością lub
rosołowa - 0,3 kg
- wątróbka - 0,25 kg
- marchew - 3 sztuki
- pietruszka - 1 sztuka
- seler - 0,5 sztuki
- por - połowa
- jajka - 4 sztuki
- bułki - 3 sztuki
- ziele angielskie, liść laurowy,
ziarnka pieprzu czarnego, majeranek (2 łyżeczki), tymianek (1 łyżeczka),
gałka muszkatołowa utarta (1 łyżeczka)
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- cebula - 2 duże sztuki
- grzyby suszone - 1 dkg
Sposób przygotowania:
- grzyby namoczyć szklanką wody
na 60 minut
- cebule kroimy i lekko smażymy
- łopatkę pokroić na 10 kawałków,
obsmażyć na patelni z olejem, dolać szklankę wody i dusić ok. 60 minut,
dodać namoczone grzyby wraz z wywarem, dodać liść laurowy, ziele
angielskie, pieprz ziarnisty (w miarę potrzeby dolewać wodę) razem
dusić do miękkości
- ugotować udziec z indyka,
wołowina, kurczak, seler, por, marchew, pietruszka, dodać liść
laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty - mięso i warzywa
wykorzystamy w pasztecie, a wywar możemy wykorzystać do zupy
- wątróbkę w małej ilości oleju
smażymy bardzo krótko, ok. 3 minuty
- miękką łopatkę wyjmujemy z
wywaru, do wywaru z mięsa wkładamy bułki celem namoczenia
- wszystkie składniki( łopatka,
kurczak, udziec z indyka, wołowina, wątróbka, pietruszka, seler, marchew,
grzyby, cebula, namoczona bułka) mielimy 3 razy, dodajemy 4 żółtka,
wyrabiamy na jednolitą masę mieszając
- Białka ubijamy na sztywna
pianę, które dodajemy do mięsa, solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek,
tymianek i gałkę
- formy metalowe wykładamy
pergaminem, umieszczamy masę mięsną do form i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczmy ok. 50-60 minut
- po wyjęciu z piekarnika
upieczonych pasztetów, studzimy je i dopiero teraz wyjmujemy je z form i
układamy na desce
Domowy pasztet pycha. Takiego ze sklepu to się boję ;)
OdpowiedzUsuńteż tak mam
UsuńGenial!!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :) uwielbiam domowe pasztety :) coś pysznego ;)
OdpowiedzUsuńPyszności... ja lubię z żurawiną i chrzanem do tego świeża bułeczka i czego chcieć więcej.
OdpowiedzUsuń