Pasztet mięsny


Pasztet, to mój ulubiony mięsny dodatek do chleba, rodzice pieczą go regularnie przy większych okazjach, jest wyśmienity. Domowe ogórki kiszone, to idealne połączenie z domowym pasztetem. Może być bardziej pikantny przez dodanie papryczki chilli, cynamonu i imbiru. Różnego rodzaju mięsa, grzyby, mnóstwo ziół sprawiają, że jego smak jest idealny. Otrzymany wywar z gotowanych mięs i warzyw stanowi idealna bazę do wykorzystania go do przygotowania dowolnej zupy.

Składniki na 2 średnie formy keksowe:

  • łopatka wieprzowa - 1 kg
  • udziec z indyka - 0,5 kg
  • kurczak (udka...) - 0,5 kg
  • wołowina  z kością lub rosołowa - 0,3 kg
  • wątróbka - 0,25 kg
  • marchew - 3 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 0,5 sztuki
  • por - połowa
  • jajka - 4 sztuki
  • bułki - 3 sztuki
  • ziele angielskie, liść laurowy, ziarnka pieprzu czarnego, majeranek (2 łyżeczki), tymianek (1 łyżeczka), gałka muszkatołowa  utarta (1 łyżeczka)
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • cebula - 2 duże sztuki
  • grzyby suszone - 1 dkg


Sposób przygotowania:
  • grzyby namoczyć szklanką wody na 60 minut
  • cebule kroimy i lekko smażymy
  • łopatkę pokroić na 10 kawałków, obsmażyć na patelni z olejem, dolać szklankę wody i dusić ok. 60 minut, dodać namoczone grzyby wraz z wywarem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty  (w miarę potrzeby dolewać wodę) razem dusić do miękkości
  • ugotować udziec z indyka, wołowina, kurczak, seler, por, marchew, pietruszka, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty  - mięso i warzywa wykorzystamy w pasztecie, a wywar możemy wykorzystać do zupy
  • wątróbkę w małej ilości oleju smażymy bardzo krótko, ok. 3 minuty
  • miękką łopatkę wyjmujemy z wywaru, do wywaru  z mięsa wkładamy bułki celem namoczenia
  • wszystkie składniki( łopatka, kurczak, udziec z indyka, wołowina, wątróbka, pietruszka, seler, marchew, grzyby, cebula, namoczona bułka) mielimy 3 razy, dodajemy 4 żółtka, wyrabiamy na jednolitą masę mieszając
  • Białka ubijamy na sztywna pianę, które dodajemy do mięsa, solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek, tymianek i gałkę 
  • formy metalowe wykładamy pergaminem, umieszczamy masę mięsną do form i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczmy ok. 50-60 minut
  • po wyjęciu z piekarnika upieczonych pasztetów, studzimy je i dopiero teraz wyjmujemy je z form i układamy na desce










5 komentarzy:

  1. Domowy pasztet pycha. Takiego ze sklepu to się boję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie :) uwielbiam domowe pasztety :) coś pysznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności... ja lubię z żurawiną i chrzanem do tego świeża bułeczka i czego chcieć więcej.

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny