Tort bezowy, owocowy


Była okazja, znacząca, na tę okazję postanowiłam zrobić tort bezowy, który od dawna za mną chodził i którego wizję miałam od dawna. Nie jest to typowa Pavlova - Pavlovej poświęcę osobny post, gdy maliny, jagody, porzeczki będą dostępne w naszych ogrodach. Tort bezowy o smaku cytrynowym miał zapoczątkować letnią zmianę w domowych wypiekach, w których żurawinę, orzechy i czekoladę zastępujemy powoli malinami, wiśniami, mango... Temperatura za oknem rośnie, słońca coraz więcej, a to zobowiązuje, aby dania serwowane były coraz bardziej kolorowe i kuszące.


Składniki na bezę:

  •          7 białek
  •          350 g cukru pudru
  •          2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  •          szczypta soli


Składniki na masę śmietanową:

  •          śmietana 30% - ok.330 gram
  •          esencja waniliowa - 2 łyżeczki
  •          kilka łyżek cukru pudru  - każdy słodzi tyle, jak lubi
  •          śmietan fix - 1 torebka
  •          lemon curd - do smaku i dekoracji - 150-200 ml
  •          maliny i winogrona do dekoracji


Sposób przygotowania:

  • ubijamy białka ze szczyptą soli, w połowie ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, ubijamy, aż masa  nie będzie wylewać się z naczynia po jego przechyleniu
  • na papierze pergaminowym kreślimy 2 kółka (większe i mniejsze), co pozwoli nam na zrobienie dwóch różnych spodów bezowych
  • rozkładamy  masę białkową na dwie  części, wykładając je na  blachy wyłożone pergaminem, starając sie wyłożyć  ubitą pianę we wnętrzu narysowanych kółek
  • wkładamy blaty białkowe do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 110-120 stopni,  łączny czas pieczenia to ok. 90 minut, studzimy zostawiając bezy w uchylonym piekarniku
  • po wyjęciu i ostudzeniu bezy, ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, dodając pod koniec ubijania śmietan fix i esencję waniliową
  • dekorujemy nakładając śmietanę na większy blat bezowy, skrapiamy obficie lemon curdem, następnie kładziemy mniejszy blat i powtarzamy czynność nakładając bitą śmietanę, polewając lemon curdem, dekorujemy owocami.
ważne:
  • białek nie należy ubijać zbyt długo, ponieważ zbyt długo ubijane białka mogą lekko opaść
  •  bita śmietana powinna być nałożona na blaty bezowe około pół godziny przez podaniem tortu, dzięki temu bezy będą bardziej chrupiące.













15 komentarzy:

  1. Cudny!
    Podobają mi się kolory i kształt.
    Poza tym bezowce uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega apetyczny ! Pomimo wczesnej pory i tego, że jestem już po śniadaniu zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bajecznie, nawet nie chcę sobie wyobrażać jak smakuje :) - pewnie zniewalająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny torcik, i faktycznie taki już w kolorach słonecznych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo efektownie, sama bym się na niego pokusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny Ci wyszedł :) a rozlewający się lemon curd wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o rany! jaki piękny! dzieło sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję, za miłe słowa, tort był przepyszny, ale moze jestem nieobiektywna. bo lubię smak chrupiącej bezy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja tak uwielbiam bezy i wszystko co z bezy jest zrobione :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze się nie odważyłam piec bezy;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ pyszności ! Ekstrawagancja na talerzu można by rzec :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Torty bezowe są obłędne! Piękny :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny