Była okazja, znacząca, na tę okazję postanowiłam zrobić tort bezowy, który od dawna za mną chodził i którego wizję miałam od dawna. Nie jest to typowa Pavlova - Pavlovej poświęcę osobny post, gdy maliny, jagody, porzeczki będą dostępne w naszych ogrodach. Tort bezowy o smaku cytrynowym miał zapoczątkować letnią zmianę w domowych wypiekach, w których żurawinę, orzechy i czekoladę zastępujemy powoli malinami, wiśniami, mango... Temperatura za oknem rośnie, słońca coraz więcej, a to zobowiązuje, aby dania serwowane były coraz bardziej kolorowe i kuszące.
Składniki na bezę:
- 7 białek
- 350 g cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Składniki na masę śmietanową:
- śmietana 30% - ok.330 gram
- esencja waniliowa - 2 łyżeczki
- kilka łyżek cukru pudru - każdy słodzi tyle, jak lubi
- śmietan fix - 1 torebka
- lemon curd - do smaku i dekoracji - 150-200 ml
- maliny i winogrona do dekoracji
Sposób przygotowania:
- ubijamy białka ze szczyptą soli, w połowie ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, ubijamy, aż masa nie będzie wylewać się z naczynia po jego przechyleniu
- na papierze pergaminowym kreślimy 2 kółka (większe i mniejsze), co pozwoli nam na zrobienie dwóch różnych spodów bezowych
- rozkładamy masę białkową na dwie części, wykładając je na blachy wyłożone pergaminem, starając sie wyłożyć ubitą pianę we wnętrzu narysowanych kółek
- wkładamy blaty białkowe do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 110-120 stopni, łączny czas pieczenia to ok. 90 minut, studzimy zostawiając bezy w uchylonym piekarniku
- po wyjęciu i ostudzeniu bezy, ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, dodając pod koniec ubijania śmietan fix i esencję waniliową
- dekorujemy nakładając śmietanę na większy blat bezowy, skrapiamy obficie lemon curdem, następnie kładziemy mniejszy blat i powtarzamy czynność nakładając bitą śmietanę, polewając lemon curdem, dekorujemy owocami.
ważne:
- białek nie należy ubijać zbyt długo, ponieważ zbyt długo ubijane białka mogą lekko opaść
- bita śmietana powinna być nałożona na blaty bezowe około pół godziny przez podaniem tortu, dzięki temu bezy będą bardziej chrupiące.
Robi wrażenie :) Ogromne!
OdpowiedzUsuńCudny!
OdpowiedzUsuńPodobają mi się kolory i kształt.
Poza tym bezowce uwielbiam.
Mega apetyczny ! Pomimo wczesnej pory i tego, że jestem już po śniadaniu zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie, nawet nie chcę sobie wyobrażać jak smakuje :) - pewnie zniewalająco :)
OdpowiedzUsuńŚliczny torcik, i faktycznie taki już w kolorach słonecznych :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo efektownie, sama bym się na niego pokusiła :)
OdpowiedzUsuńpiękny Ci wyszedł :) a rozlewający się lemon curd wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńo rany! jaki piękny! dzieło sztuki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, za miłe słowa, tort był przepyszny, ale moze jestem nieobiektywna. bo lubię smak chrupiącej bezy :)
OdpowiedzUsuńa ja tak uwielbiam bezy i wszystko co z bezy jest zrobione :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczny! Zjadłabym cały :)
OdpowiedzUsuńJeszcze się nie odważyłam piec bezy;-)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności ! Ekstrawagancja na talerzu można by rzec :)
OdpowiedzUsuńślinotoku dostałam :)
OdpowiedzUsuńTorty bezowe są obłędne! Piękny :)
OdpowiedzUsuń