Only for lovers of
chocolate - Światowy Dzień Czekolady
Składniki:
- 1,5 tabliczki czekolady
gorzkiej - ważne, aby to była czekolada dobrej jakości
- 1 tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki czubate serka
mascarpone
- 200 ml śmietanki
- 2-3 łyżki cukru pudru (zależy
od tego, jak bardzo chcemy mieć słodki deser)
Przepis:
- Czekoladę czarną rozpuszczamy
przez 1 minutę w mikrofalówce (połamaną na kostki w miseczce). Pędzelkiem
wypełniamy wnętrze silikonowych foremek, tak aby cała forma była pokryta
czekoladą. Pozostawiamy do stężenia przez 15 minut w chłodnym miejscu.
- Czekoladę białą rozpuszczamy
przez 1 minutę w mikrofalówce (połamaną na kostki w miseczce). W
garnuszku ubijamy śmietankę mikserem, dodajemy cukier puder, rozpuszczoną
białą czekoladę i mascarpone. Wypełniamy wszystkie foremki otrzymaną
masą z białej czekolady.
- Po zastygnięciu (ja zostawiłam
na 3 godziny) nadzienia delikatnie zdejmujemy foremki, aby nie naruszyć
struktury babeczki.
- Ozdabiamy wg własnego uznania
owocami, posypkami... Można do białej masy czekoladowej dodać do środka
np. wisienkę moczoną wcześniej w alkoholu, drobno rozdrobnione drobno
migdały, uprażony kokos lub tak, jak ja - dodać owoc granatu.
Fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką czekoladową babeczkę :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne i kolorowe babeczki. Każda z inna posypką super :-)
OdpowiedzUsuńGosiu normalnie powaliłaś mnie tymi babeczkami :D zawsze mi się podobało Twoje zdjęcie profilowe i nie wiedziałam że to Twój twór :) super!!
OdpowiedzUsuńŁał, robią wrażenie. Super!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i efektowne :)
OdpowiedzUsuńPomysł jest ekstra , koniecznie muszę wypróbować
OdpowiedzUsuń