Ciasteczka z chałwą / Halva cookies
Jest
na moim blogu sporo słodyczy z dodatkiem chałwy : Tiramisu z chałwą , Czekoladowe babeczki z chałwą , Babeczki z chałwą i
jeszcze kilka innych. Uwielbiam chałwę, jednak jakość chałwy ma duże znaczenie
dla efektu finalnego. Przekonałam się o tym robiąc kiedyś muffiny z chałwą,
które były najbardziej nieudanym moim wypiekiem. Od tego czasu korzystam tylko z chałwy kupionej w Lidlu i nie eksperymentuję. Przepis pochodzi ze strony "Moje
wypieki" i został trochę przerobiony: zamiast tahini dałyśmy
chałwę i mniej cukru.
Składniki:
- chałwa - opakowanie 100 gram
- cukier puder- połowa szklanki (
można dodać więcej jeśli ktoś lubi słodsze ciasteczka)
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- mąka - 3 szklanki
- 200 gram masła
- do dekoracji: ziarna sezamu -
kilka łyżek
Sposób
przygotowania:
- wszystkie składniki miksujemy w
malakserze
- z ciasta formujemy małe kulki,
które na blasze wyłożonej pergaminem lekko spłaszczyłyśmy
- posypujemy sezamem dla
dekoracji
- pieczemy w temperaturze 180
stopni przez ok. 15 minut, po upieczeniu zostawiamy je do ostudzenia.
Smacznego :)
Muszą bosko smakować!
OdpowiedzUsuńFantastyczne, zrobię na pewno, tylko muszę po chałwę do Lidla ;)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne ;) wkrótce sama spróbuję je zrobić;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałwę, ale takich ciasteczek jeszcze nie jadłam :P pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńChyba i ja się skuszę na takie ciasteczka. :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńcudowne, ale tym razem się nie skuszę :) idę na siłownię !:) pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń