Kluski śląskie - ten przepis publikuję na blogu z uwagi na warsztaty kulinarne
"Odkryj smaki kuchni śląskiej", w których miałam przyjemność
uczestniczyć. Zdjęcia pochodzą z tych warsztatów, zajęcia były prowadzone przez
szefową kuchni restauracji "Zalipie" w Katowicach. Kluski śląskie to
dodatek do mięsa, który bardzo lubimy, lecz rzadko je robię, na ogół z okazji
świąt lub innych większych okazji. W święta cenimy tradycję, odtwarzamy smaki z dzieciństwa,
nie poszukujemy raczej nowych smaków, ewentualnie modyfikujemy stare przepisy
serwując dania w bardziej nowoczesnej odsłonie. Kluski śląskie różnie smakują w
różnych miejscach, robione na warsztatach zaskoczyły mnie bardzo, otrzymane
ciasto było doskonałe. Nie jest to odkrycie, ale powiem, że sekret smacznych
klusek śląskich o odpowiedniej konsystencji, to przede wszystkim dobór
odpowiednich ziemniaków. Dzięki właściwym ziemniakom kluski nie są zbyt
gumowate, nie rozklejają się, nie rozwarstwiają się podczas gotowania. Drugi sekret
udanych klusek śląskich jest taki, że kluski wyrabiamy z mąką, gdy ziemniaki są
jeszcze ciepłe - nigdy zimne! Kluski zrobione na warsztatach były idealne!
Przepis z warsztatów:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 25 dkg maki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy,
studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków
- Do ugotowanych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i
zagniatamy na jednolite ciasto
- Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy i
robimy wgłębienie w środku
- W dużym garnku gotujemy wodę, solimy.
- Kluski wrzucamy na wrzątek, zamieszamy, aby nie
przykleiły się do garnka.
- Od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię
gotujemy je 5 minut, wyjmujemy z wody i podajemy z dowolnym sosem:
mięsnym, warzywnym lub pieczarkowym.
Mój przepis:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- sól
Przygotowanie :
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, chwilę studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, ugniatamy w naczyniu.
- Ugniecione w naczyniu ziemniaki nożem dzielimy na
cztery części, jedną z nich wyjmujemy z naczynia, otrzymaną wolną
przestrzeń w całości wypełniamy mąką ziemniaczaną, wkładamy z powrotem wcześniej
wyjęte ziemniaki
- Do ugotowanych ziemniaków dodajemy jajko i
zagniatamy na jednolite ciasto
- Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy i
robimy wgłębienie w środku
- W dużym garnku gotujemy wodę, solimy.
- Kluski wrzucamy na wrzątek, zamieszamy, aby nie
przykleiły się do garnka.
- Od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię
gotujemy je 5 minut, wyjmujemy z wody i podajemy z dowolnym sosem:
mięsnym, warzywnym lub pieczarkowym.
Smacznego
uwielbiam, choć jem je zawsze na słodko ;d
OdpowiedzUsuńwieki nie jadłam, uwielbiam z gulaszem:)
OdpowiedzUsuńPs. gotowanie za głosowanie już trwa:)
Gosia robiłaś zdjęcia gotujących się klusek podczas warsztatów? Super Myślałam, że tam nie chcą wpuszczać.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
UsuńIrena i ja tam byłyśmy, ktoś miał je zanieść do kuchni i "pilnować" :)
Usuńprzypilnowałaś je idealnie :D pozdrawiam !
UsuńPerfekcyjne! :)
OdpowiedzUsuńkocham takie kluseczki,często robi je moja teściowa.
OdpowiedzUsuńkluski moja miłość;)
OdpowiedzUsuń