Pizza z kurczakiem, szpinakiem i serem mozzarella / Pizza with chicken, spinach and mozzarella cheese

Pizza z kurczakiem i szpinakiem, to była ulubiona pizza przez dwa lata w mojej rodzinie, od roku natomiast króluje pizza z serami i na razie nie ma konkurencji. Pizza na zdjęciu jest nierówna i nieokrągła,  zrobiona bardzo szybko  - byłyśmy bardzo głodne, czas oczekiwania był bardzo istotny:) Zresztą lubię, jak pizza jest przygotowywana bez użycia linijki i cyrkla. Przygotowanie własnej pizzy zajmuje mniej czasu niż oczekiwanie na zamówioną telefonicznie pizzę. Zauważyłam, że pod presją czasu jesteśmy bardziej skuteczni, ta teoria zdecydowanie sprawdza się w mojej kuchni.

Składniki ciasta na pizzę:
  • 1,5 szklanki mąki, warto przesiać przez sitko, by ją napowietrzyć
  • 1/3 opkakowania drożdży ( ok.2 dkg)
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • sól, 
  • 3 łyżki oliwy
Mieszamy drożdze z wodą dodajemy  1 szklankę mąki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na chwilę w ciepłym miejscu ( ja tym razem śpieszyłam się i nie czekałam, aż ciasto wyrośnie i od razu je wałkowałam). Po wyrośnięciu, dodajemy resztę mąki  lub trochę więcej,  tak aby ciasto odklejało się od ręki i aby się dało wałkować.
Ja rozkładam pergamin na blasze i wałkuję ciasto  dopasowując kształt pizzy do blachy.


Nadzienie:
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano
  • pierść z kurczaka - mały podwójny filet
  • mozzarella -1 woreczek
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawa do gyrosa z Kamisa
Sposób przygotowania:
  • filet kroję w kostkę, doprawiam przyprawą do gyrosa (daję połowę opakowania - kurczak będzie pikantny), smażę na rozgrzanej oliwie na do przyrumnienia mięsa
  • na drugiej patelni  podgrzewam masło, dodaję czosnek i po chwili dodaję liście szpianku, przykrywam patelnię pokrywką, aby przez chwilę liście poddusiły się na maśle (zmiękły)
  • dodaję sól, pieprz, startą gałkę, mieszam, studzę
  • na rozwałkowane ciasto kładę ostudzone liście szpianku, kurczak, plasterki mozzarelli i posypuję oregano
  • ciasto piekę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, do wyraźnego przypieczenia ciasta, w moim piekarniku zajmuje to ok. 20 minut.
Smacznego :)





5 komentarzy:

  1. Takiej nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalnie i zapewne smacznie. Może ciasto nie wygląda jak to z Pizzy Dominium, do którego jestem przyzwyczajona, ale na pewne użyczę sobie przepisu i wyprobuje go w domu ;)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny