Roladki z polędwicy wieprzowej na puree kalafiorowym z kaszą gryczaną


Roladka wieprzowa na puree  kalafiorowym z kaszą gryczaną  - dosyć czasochłonne danie, wymaga dobrej organizacji, aby po pracy nie jeść obiadu pod osłoną nocy:)
Roladka nadziewana jest żurawiną, serem camembert i orzechami włoskimi, a wcześniej marynowana  w musztardzie  dijon, miodzie i ziołach prowansalskich. Mięso miało być podane z kaszą gryczaną i puree kalafiorowym. Po krótkiej dyskusji przy rodzinnym gotowaniu dokonałam melanżu obu składowych, czyli połączyłam lekkie puree kalafiorowe z sypką kaszą - pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Danie można podać z sosem własnym z polędwiczki lub ciepłą żurawiną.

Składniki  do przygotowania mięsa  (4 osoby):

  • marynata: 6 łyżek oleju, 1,5 łyżki musztardy dijon, 1,5 łyżeczki miodu, łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz, 
  • nadzienie: garść orzechów włoskich, garść żurawiny, 2 plasterki sera camembert
  • polędwica wieprzowa - 500 gram
  • śmietana kremowa - 1 -2 łyżki
  • 4 gałązki rozmarynu
  • żurawina – konfitura (niecały mały słoik)
Sposób przygotowania:
  • mieszamy wszystkie składniki marynaty
  • umyte mięso rozkrajamy na prostokąt tak, abyśmy później mogli zrobić z niego roladę (został mi mały nierówny kawałek mięsa, który wykorzystałam do szaszłyka przygotowanego na gałązce rozmarynu)
  • mięso zanurzamy w marynacie, zostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu
  • na 1 minutę wrzucamy żurawinę i orzechy do wrzątku, gotujemy, odcedzamy
  • układamy żurawinę, ser i orzechy na polędwicy i zwijamy ja w roladę, można użyć dratwy lub mocnej nitki
  • na patelni obsmażamy mięso z każdej strony, następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika w "rękawie foliowym" na ok. 25 minut 
  • po wyjęciu mięsa, kroimy je w plastry
  • z wywaru, który powstał podczas pieczenia robimy sos dodając łyżkę śmietany kremówki i doprawiając, chwilę gotujemy, aby sos nam zgęstniał
  • nierówne kawałki mięsa, które zostały nam przy okrajaniu mięsa nabiłam na gałązki rozmarynu, zanurzyłam w marynacie i grillowałam na patelni
Składniki na puree z kaszą:

  • 2 torebki kaszy gryczanej 
  • kalafior, ja miałam mrożonkę - 500 gram
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • natka pietruszki
  • pół ząbka czosnku
Sposób przygotowania:
  • kalafior i kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją ujętą na opakowaniu
  • czosnek ugniatamy bokiem ostrej części noża na miazgę
  • do ugotowanego kalafiora dodajemy masło i połowę śmietanki, czosnek, przyprawy, miksujemy blenderem, śmietankę dodajemy stopniowo, aby kontrolować gęstość puree - nie może być zbyt gęste
  • do puree dodajemy kaszę i pokrojoną drobno natkę pietruszki, doprawiamy, mieszamy.
Podajemy  danie wykorzystując pierścień do formowania jedzenia. Można dodać ciepłą żurawinę, polecam żurawinę z Ikea.

Smacznego:)
















3 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuje Twoje danie, jak w najlepszej restauracji:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się z Marzeną- dania piękne. Puree z kalafiora i kaszy zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Andźko, czekam na Twoję opinię po wypróbowaniu, napisz :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny