Baba ghanoush z sosem sezamowym


Trzy bakłażany układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy je około 30 minut, co jakiś czas obracając, aż cała ich skórka  prawie sczernieje. 
Bakłażany wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystygnięcia.


Siekamy drobno cebulę,  czosnek i zieloną  pietruszkę, a nasiona kuminu prażymy na mocno rozgrzanej patelni. Skórkę pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, a miąższ kroimy w  średnią kostkę. 



Gdy bakłażany przestygną, obieramy je z przypalonej skórki. Następnie siekamy nożem na desce i dodajemy sos sezamowy. Dodajemy pomidora, cebulkę, czosnek, natkę pietruszki, kumin i wszystko razem dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i  pieprzem.

Nasz sos sezamowy, zrobiliśmy w oparciu o gotowy sos sezamowy, mieszając go z jogurtem niesłodzonym, czosnkiem, cytryną, doprawiając solą i pieprzem wg uznania. Robiliśmy sos na wyczucie, bo zgubiliśmy przepis, który dostaliśmy od Piotrka.




Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny