Duszone pory w musie

Lubie tartę z porami, zupę z porów, zapiekankę również -  nie robiłam jeszcze ciepłego dodatku do mięsa. Wyboru specjalnego nie miałam - dwa olbrzymie pory najbardziej rzucały się w lodówce, na nich skoncentrowałam się i one też nadały charakter kompletenego dania w potrawie na zdjęciu. Pory częściej będą gościć w mojej kuchni, o deserach z udziałem porów jeszcze nie myślę :)
Duszone pory mają charakter lekko kwaskowy dzięki zastosowaniu wina, choć same w sobie są lekko słodkie, ale nadal wyraziste.
Ten post dotyczy duszonych porów w musie, natomiast  na zdjęciu jest kompletne  danie: Ziemniaki zapiekane w szynce, z musem z duszonych porów.


Mus z kawałkami porów:

Składniki dla 3 osób :

  • 2-3 duże pory
  • białe wino 50 ml, lub 3 łyżki białego octu winnego
  • zioła prowansalskie - łyżeczka, sól, świeżo mielony pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
  • masło - 2 łyżki
  • śmietana kremówka - 1-2 łyżki
  • ząbek czosnku
Przygotowanie:
  • umyte pory kroimy w cienkie plasterki (ja kroję białą część pora i połowę części zielonej)
  • podgrzewamy masło na patelni, dodajemy pokrojony czosnek, chwilę smażymy i dodajemy pokrojone pory i przyprawy mieszamy składniki razem i dusimy przez 5 minut po przykryciem
  • dodajemy białe wino lub ocet, mieszamy i dusimy do miękkości (por ma być miękki, ale ma nie rozpadać się)
  • 1/3 porów wraz ze śmietanką miksujemy blenderem na puszysty mus
  • otrzymany mus łączymy z duszonymi porami, doprawiamy do smaku i podajemy
Smacznego:)







8 komentarzy:

  1. Uwielbiam pory a już w takim wydaniu jawią mi się jako pyszna cudowność :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pory są ogromnie wszechstronne, w Polsce wciąż jednak niedoceniane. Dodanie ich podduszonych do jakijkolwiek potrawy podbija walory dania, u Ciebie są tematem głównym wszak zasłużyły sobie na to by grać pierwsze skrzypce. Bardzo podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo... zawartość talerza jak najbardziej na plus! Szkoda, że jutro jadę do domu i nie opłaca mi się gotować

    OdpowiedzUsuń
  4. o kurczę!
    jakie smakowite! ja chcę takie danie, ja chcę!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam pora, a w takim wydaniu to już szalenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm to musi być pyszne :) Gosiu kiedy ja to wszystko co prezentujesz przygotuje :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu, super pomysł :) pewnie świetnie smakuje taki dodatek do mięsa :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny