Lubie tartę z porami, zupę z porów, zapiekankę również - nie robiłam jeszcze ciepłego dodatku do mięsa. Wyboru specjalnego nie miałam - dwa olbrzymie pory najbardziej rzucały się w lodówce, na nich skoncentrowałam się i one też nadały charakter kompletenego dania w potrawie na zdjęciu. Pory częściej będą gościć w mojej kuchni, o deserach z udziałem porów jeszcze nie myślę :)
Duszone pory mają charakter lekko kwaskowy dzięki zastosowaniu wina, choć same w sobie są lekko słodkie, ale nadal wyraziste.
Duszone pory mają charakter lekko kwaskowy dzięki zastosowaniu wina, choć same w sobie są lekko słodkie, ale nadal wyraziste.
Ten post dotyczy duszonych porów w musie, natomiast na zdjęciu jest kompletne danie: Ziemniaki zapiekane w szynce, z musem z duszonych porów.
Mus z kawałkami porów:
Składniki dla 3 osób :
- 2-3 duże pory
- białe wino 50 ml, lub 3 łyżki białego octu winnego
- zioła prowansalskie - łyżeczka, sól, świeżo mielony pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
- masło - 2 łyżki
- śmietana kremówka - 1-2 łyżki
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
- umyte pory kroimy w cienkie plasterki (ja kroję białą część pora i połowę części zielonej)
- podgrzewamy masło na patelni, dodajemy pokrojony czosnek, chwilę smażymy i dodajemy pokrojone pory i przyprawy mieszamy składniki razem i dusimy przez 5 minut po przykryciem
- dodajemy białe wino lub ocet, mieszamy i dusimy do miękkości (por ma być miękki, ale ma nie rozpadać się)
- 1/3 porów wraz ze śmietanką miksujemy blenderem na puszysty mus
- otrzymany mus łączymy z duszonymi porami, doprawiamy do smaku i podajemy
Uwielbiam pory a już w takim wydaniu jawią mi się jako pyszna cudowność :-)
OdpowiedzUsuńPory są ogromnie wszechstronne, w Polsce wciąż jednak niedoceniane. Dodanie ich podduszonych do jakijkolwiek potrawy podbija walory dania, u Ciebie są tematem głównym wszak zasłużyły sobie na to by grać pierwsze skrzypce. Bardzo podoba mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńooo... zawartość talerza jak najbardziej na plus! Szkoda, że jutro jadę do domu i nie opłaca mi się gotować
OdpowiedzUsuńo kurczę!
OdpowiedzUsuńjakie smakowite! ja chcę takie danie, ja chcę!
uwielbiam pora, a w takim wydaniu to już szalenie :)
OdpowiedzUsuńmmm to musi być pyszne :) Gosiu kiedy ja to wszystko co prezentujesz przygotuje :D
OdpowiedzUsuńGosiu, super pomysł :) pewnie świetnie smakuje taki dodatek do mięsa :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:-)
OdpowiedzUsuń