Niedawno wygrałam w konkursie Walentynkowym kupon podarunkowy do
wybranej przez siebie restauracji, aby z bliską mi osobą miło spędzić
czas, przy wybranych przez siebie daniach. Zastanawiałam się długo nad
jedną z prestiżowych restauracji w Krakowie, budżet miałam spory. Znajoma, do
której mam zaufanie w kwestii kulinarnej doradziła mi restaurację Farina w
Krakowie, restaurację słynącą z ryb i owoców morza, oraz robionych własnoręcznie
pysznych makaronów. Wrócę tam na pewno. Mojemu mężowi w szczególności przypadła
do smaku zupa tajska, którą postanowiłam odtworzyć, może nie wiernie, bo jestem
amatorem w tej materii, ale poznawczo. Kupiłam składniki do zupy w Galerii
Krakowskiej, tam w sklepie ze zdrową i egzotyczną żywnością życzliwie doradzono
mi jakie składniki mam kupić i poznałam ogólne zasady przygotowania zupy.
Składniki dla 3 osób (poniższe zdjęcia ze skladnikami na pewno będą pomocne):
- 1 marchewka
- połowa cukinii
- 300 gram makaronu ryżowego
- sos rybny - ok. 3 łyżeczki
- 12 krewetek ( po 4 na talerzyk)
- limonka - połowa
- mleko kokosowe - puszka
- grzyby straw - 5 sztuk - niekoniecznie
- pędy bambusa - 1/3 szklanki
- pasta Tom Yum Paste - pasta
curry krewetkowa- połowa opakowania
- zestaw przypraw tajskich do zakupu w galerii smaków - jedno opakowanie starcza na dwie zupy : trawa cytrynowa, chilli, imbir, liście cytrynowe, galangal, tamaryn.
Sposób
przygotowania:
- zestaw przypraw tajskich
zalewamy litrem wody i przez 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem, gotujemy wywar z nich
- po tym czasie odcedzamy
przyprawy i do wywaru dodajemy cienko pokrojoną w słupki marchewkę,
cukinię, pędy bambusa i krewetki
- po 10 minutach dodajemy pastę
curry i mleko kokosowe, sos rybny, grzyby odcedzone z zalewy, pokrojoną w podłużne
cząstki limonkę
- gotujemy przez 5 minut, możemy
rozlać do miseczek.
Smacznego:)
wygląda pięknie i autentycznie :) uwielbiam takie orientalne dania.
OdpowiedzUsuńTa zupa jest pyszna, kiedyś uwielbiałam ją przyrządzać ale też i przyrządzano ją dla mnie wiele razy :-) mlask, mlask :-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna zupka:) już jakiś czas temu myślałam, aby przygotować tajską:)
OdpowiedzUsuńBoska! Muszę kiedyś zrobić, bo lubię tajską kuchnię :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką tajską zupę :)
OdpowiedzUsuńMniam, musiała być pyszna:-))
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie ! Uwielbiam takie orientalne smaki;)
OdpowiedzUsuńLubię orientalne smaki.
OdpowiedzUsuńZupy tajskie to pyszne doznanie!
ale Gosiu zaszalałaś :) nigdy takiej zupki nie jadłam, aż jestem ciekawa jej smaku :D
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglada:)
OdpowiedzUsuńOczywiście nie mam wiekszości składników, ale wygląda naprawdę fajnie:-)
OdpowiedzUsuńrzadko robię extra zakupy pod konkretne danie, raczej gotuję z tego co mam, ewentualnie cos dokupię. W tym przypadku od zera były zakupy, ale składniki starcza minimum na trzy pełne potrawy, a niektóre na długo.
Usuń