Szpajza cytrynowa, mus cytrynowy / Lemon mousse


Szpajza cytrynowa, inaczej mus cytrynowy był  deserem przygotowywanym na warsztatach kulinarnych dedykowanych kuchni śląskiej. W dzieciństwie wielokrotnie robiłam ten deser, ale nazwa szpajza cytrynowa była mi obca. Deser przedstawiam taki, jak robiliśmy  na warsztatach - ja od siebie dodałabym jeszcze świeżo startą skórkę z cytryny - dzięki temu deser będzie miał goryczkę przełamującą smak słodyczy. Konsystencja deseru jest delikatna, niczym puch i jest to jednocześnie lekki deser z uwagi na brak tłuszczu w postaci masła, dodatek bitej śmietany jest tylko dla dekoracji i złagodzenia smaku. Deser jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. 

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 duża cytryna
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • bita śmietana
  • biała czekolada

Sposób przygotowania:

  • Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę
  • Białka ubij na sztywną pianę
  • Przygotuj galaretkę, ostudź
  • Do utartych żółtek  dodaj tężejącą galaretkę, sok z cytryny, białka - delikatnie wymieszaj
  • Krem przelej do salaterek, schłódź w lodówce
  • Udekoruj śmietaną i czekoladą










7 komentarzy:

  1. Widzę w tle że jest już przebranie na święta a przepis będę musiał wypruwać w mojej kuchni – pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale delikatny :) muszę koniecznie wypróbować :) pozdrawiam Gosiu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nazwa zaskakująca;-) Nawet nie domyśliłabym się o co chodzi. Wygląda na bardzo lekki. Czy taki jest?

    OdpowiedzUsuń
  4. cudownie smakowita była :) a wiem co mówię :):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny deser, taki leciutki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo apetycznie wygląda :)
    uwielbiam takie desery :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam, ale bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny