Potrawa ta wielokrotnie była przygotowywana w naszej kuchni, składniki są
proste i łatwo dostępne, przygotowanie również nie jest trudne, chociaż nie
jest to ekspresowa kuchnia - wymaga czasu. Jest bardzo smaczna, wg mojej oceny
głównie za sprawą przypieczonych ziemniaków i zielonej pietruszki, której daję
zawsze mnóstwo. Idealna jest na biesiadowanie ze znajomymi, ponieważ można
przygotować ją kilka godzin wcześniej, a podpiec w piekarniku przed samym
podaniem. Można podawać w formie trójkątnych kawałków placka, dodanie sałatki
do niej nie jest konieczne, ale to kwestia uznania i smaku. Zapiekanka może
kojarzyć się z omletem, ale smak jajek jest w niej prawie nie wyczuwalny,
ponieważ pozostałych składników jest tak dużo, że jajka ledwo wiążą je w całość.
Składniki:
- 5 średnio dużych ugotowanych ziemniaków
- 500 gram mięsa mielonego wołowego
- 1 duża czerwona papryka
- 1/3
małej papryczki chilli lub szczypta chilli w proszku
- spory pęczek zielonej pietruszki
- puszka fasoli czerwonej
- połowa puszki kukurydzy konserwowej
- gotowa mieszanka ziół do potraw meksykańskich
- 3-4 jajka
- 3 łyżki śmietany
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- kroimy ugotowane ziemniaki na średnią kostkę,
przesmażamy na oleju i przenosimy do dużego garnka
- mięso mielone przesmażamy na oleju, doprawiamy
przyprawą meksykańską do smaku i przenosimy do dużego
garnka
- pokrojoną paprykę, papryczkę chilli i
cebulę przesmażamy na oleju, pod koniec smażenia wrzucamy pokrojony
czosnek i chwilę razem smażymy, następnie wszystko przenosimy do
dużego garnka
- pokrojony pęczek zielonej pietruszki, odcedzoną
fasolę i kukurydzę przenosimy do dużego garnka
- ubijamy pianę z jajek i śmietany, dodajemy sól i
pieprz - ubitą pianę wlewamy do garnka, do reszty składników i
wszystko razem delikatnie mieszamy
dalej mamy dwa do wyboru dalsze
rozwiązania:
1. wszystko
mieszamy i przenosimy do żeliwnej patelni, przykrywamy pokrywką i na małym
ogniu podgrzewamy, aż masa jajeczna zetnie się i składniki zapiekanki połączą
się. Następnie za pomocą pokrywki przenosimy zapiekankę na blachę i pieczemy w
piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30-40 minut, aż zapiekanka
przypiecze się
2. okrągłą
formę np. tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy wszystkie
składniki, pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30-40
minut, aż zapiekanka przypiecze się. Dzięki użyciu papieru łatwo będzie nam ją
wyjąć bez ryzyka uszkodzenia zapiekanki.
Można zapiekankę podawać z sosem:
- szklanka gęstego jogurtu,
- 3-4 łyżki majonezu
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- sól, pieprz
Wszystkie składniki miksujemy, sos jest
gotowy do podania.
Zapiekankę kroimy, jak kawałki
okrągłego placka.
Smacznego :)
Gosiu, pycha!:-)
OdpowiedzUsuńdzięki Marzenko
UsuńTo taka bogata wersja dania, co to zapomniałam jak się nazywa :) Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńskładniki można dawać wg uznania, dla mnie kluczowe, to ziemniaki, pietruszka i fasola:) dla innych mięso
Usuńmuszę przyznać, że wygląda bardzo apetycznie. Szkoda, że dzisiaj nie mam czasu na zabawę w kuchni :(
OdpowiedzUsuńja też w tygodniu mam niewiele czasu na zabawę w kuchni... pozdrawiam:)
UsuńApetyczne danie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńZapiekanka pierwsza klasa, wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń