Placki ziemniaczane z gulaszem, to było przez wiele lat moje "numer 1" na
liście ulubionych potraw. Aktualnie nie potrafię tak jednoznacznie
szafować "numerami", ale nadal uwielbiam ten smak. Smak gulaszu to przede wszystkim zioła, które nadają mu charakter i podkręcają smak mięsa. Nie będę
rozpisywać się, każdy robi gulasz w trochę inny sposób, ale rzadko jadłam nieudany gulasz - może jestem szczęściarą :)
Składniki:
- 1,2 kg wołowiny
- cebula - 1 duża
- czosnek - 2 ząbki
- przecier pomidorowy - 1 łyżka
- papryka czerwona - 1 sztuka
- zioła do wołowiny: majeranek,
rozmaryn, tymianek, papryka ostra i słodka, pieprz, sól
- zielona pietruszka - połowa
wiązki
- wino czerwone wytrawne - 2/3
lampki wina
- olej do smażenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób
przygotowania:
- mięso minimum dzień wcześniej
kroimy na małe kawałki, dodajemy kilka łyżek oleju i zioła do marynaty z
wyj. soli
- na rozgrzanym oleju na patelnię dajemy pokrojoną wołowinę, smażymy na maksymalnym ogniu do momentu, kiedy
wyparuje woda, która wypływa z mięsa
- po wyparowaniu wody i podsmażeniu
mięsa, dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy ją na złoty kolor, dodajemy
pokrojoną paprykę i czosnek, smażymy chwilę
- dolewamy wino, chwilę dusimy
mięso z winem
- po odparowaniu alkoholu,
dolewamy wodę, przecier pomidorowy i dusimy dalej do miękkości mięso
- łączny czas smażenia i duszenia
mięsa, to 2 godziny ( ja lubię, jak mięso lekko rozpada się i sos jest
średnio gęsty)
- pod koniec duszenia mięsa dodajemy śmietankę,
zieloną pietruszkę, mieszamy, podajemy
Smacznego :)
Taki gulasz to chętnie zjem :) bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńNa jego widok zaczęło burczeć mi w brzuchu ;)
OdpowiedzUsuńO tak, gulasz wołowy to jest to:-) Patrzę na Twojego rudzielca...nasz wczoraj spadł z tarasu 5 piętra na dół. Wydaje się, że wszystko ok, obserwujemy i martwimy się...
OdpowiedzUsuńMarzenko,czy wszystko jest w porządku?
UsuńTak już od wczoraj jest wszystko ok. Zaczął sam prosić o jedzenie i już znowu gada do mnie...:-))
Usuńmega apetyczny! i obok ten klops z kaszy.. super!
OdpowiedzUsuńGulasz wołowy to jedno z tych dań, które moja rodzinka zjada do ostatka niezależnie od tego, jak często bym go nie robiła. Twój wygląda niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
dziekuję, z popularnościa gulaszu jest chyba tak samo w każdej rodzinie:)
UsuńGulasz pyszny, a Elliott cudowny :)
OdpowiedzUsuńUla, dziękuję
Usuń43 year old Quality Control Specialist Zebadiah Saphin, hailing from Etobicoke enjoys watching movies like "See Here, Private Hargrove" and Running. Took a trip to Tyre and drives a Bentley 8 Litre Sports Coupe Cabriolet. zobacz to
OdpowiedzUsuń26 yr old Staff Accountant III Teador Royds, hailing from Bow Island enjoys watching movies like Class Act and Metal detecting. Took a trip to Wieliczka Salt Mine and drives a Ferrari 275 GTB/4*S ART Spider. zobacz co znalazlem
OdpowiedzUsuńbardzo dobry adwokat rzeszow
OdpowiedzUsuń