Ciasto jest debiutem mojej córki, moim debiutem jest polewa cynamonowa i kandyzowane nitki ze skórki pomarańczowej.
Składniki do ciasta:
- 200 g mąki, którą przesiewamy,
- 2 jaja,
- 200 g cukru,
- cukier waniliowy,
- 200 g drobno startej marchewki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,sody, soli,
- 150 oleju,
- kilka ziaren kardamonu, kilka goździków, laska cynamonu - ucieramy w moździerzu na proszek,
- sok z 1/2 pomarańczy
Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, aż będą puszyste. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
Małą blaszkę wykładamy dokładnie pergaminem, wylewamy ciasto do foremki i pieczemy przez jedną godzinę w 150 stopniach.
Proporcje podstawowych składników ciasta są z przepisu strony Kwestia Smaku, która inspirowała się przepisem PRET DIY The Recipes, dodatki smakowe dodane zostały wg naszego uznania.
Kandyzowana skórka pomarańczowa:
- 2 pomarańcze
- 4 łyżki cukru
Pomarańcze umyłam i włożyłam na 30 s do wrzątku. Następnie schłodziłam je pod zimną wodą i obierakiem do skórek zdjęłam wierzchnią warstwę pomarańczy starając się otrzymać, jak najdłuższe nitki.
Do małego garnuszka włożyłam skórki, dodałam cukier i wycisnęłam sok z 1,5 pomarańczy. Na małym ogniu podgrzewałam skórki w syropie. Następnie po 20 minutach widelczykiem należy je wyjmować w miarę "pojedyńczo" na pergamin (ja zastosowałam ręcznik papierowy i był to błąd, ponieważ po ostygnięciu, niektóre skórki przyklejały się do papieru). Po ostygnięciu skórki są gotowe do dekoracji.
Polewa cynamonowa:
Do wystudzonego syropu , który został po wyjęciu skórki pomarańczowej dodałam 2 łyżeczki cynamonu i 1/4 kostki masła. Lekko podgrzałam, aż masa będzie jednolita i po niewielkim ostudzeniu polałam nią ciasto marchewkowe i ozdobiłam skórką pomarańczową i listkiem mięty. W tym cieście nie ma kakao.
ściągamy skórkę z pomarańczy |
do pomarańczy dodajemy cukier i sok z półtorej pomarańczy |
na małym ogniu gotujemy skórki |
C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz