Tapas (hiszp. tapa oznacza pokrywkę, wieczko) – wg wikipedii: niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. Zwyczaj wywodzi się z Andaluzji, jednak obecnie jest rozpowszechniony w całym kraju, a także poza jego granicami.
Do najbardziej znanych tapas należą:
- jamón serrano – mała kanapka z szynką
- oreja – ucho wołowe smażone we fryturze
- tortilla española – omlet z jajek i smażonych kartofli
- patatas bravas – ziemniaki smażone w głębokim oleju
- oliwki
- mariscos – owoce morza
- fuet – katalońska kiełbasa
Widziałam różne tapas w barach w Barcelonie, robiły niesamowite wrażenie - nie widziałam jednak ucha wołowego...
Zrobiłam dzisiaj szybkie przekąski do sałatki greckiej i białego wina. Nie ma sensu pisać o składnikach, bo każdy ma co innego w lodówce i spiżarce.
Ja miałam w domu:
- marynowaną dynię ( mój pierwszy wyczyn w przygotowywaniu zapasów na zimę w tym roku), można kupić w sklepach
- czarne oliwki
- pomidorki koktajlowe
- ogórek pocięty na bardzo cienkie paski, można posolić, chwilę poczekać i ogórek będzie bardziej elastyczny - ja niestety śpieszyłam się
- ser feta
- ser pleśniowy
- rozmaryn
- wykałaczki
- winogrona
Takie małe przekąski mogą sprawić radość dzieciom w ich przygotowaniu, a dorosłym frajdę w bezkarnym częstowaniu się nimi podczas spotkania w miłym towarzystwie - są przecież bez kalorii ;)
robocza ich nazwa, to "fikołki" |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz