Kupiłam udziec z indyka, ale zrobiłam inaczej, bez tłuszczu, no może z jedną lub dwiema łyżkami oliwy.
Zrobiłam dwie wersje tego samego dania - jedna, to wersja bardziej jesienna, a druga bardziej świąteczna.
Dzisiaj przedstawiam wersję jesienną.
Udziec z indyka
Składniki:
- mały udziec z indyka ( dla 3 osób)
- 4 plastry sera Camembert
- 4-5 połówki suszonych pomidorów
- orzechy włoskie - garść
- rozmaryn - gałązka
- przyprawa Kamis do gyrosa
- trochę oliwy
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej myję mięso, osuszam, wycinam kość i zdejmuję skórę. Wycinam po obu stronach kieszonki w mięsie. Nacieram w mięso przyprawę Kamis i daję odrobinę oliwy.
- Na drugi dzień wypełniam kieszonki mięsa serem, orzechami, suszonymi pomidorami, zwijam w tzw. roladę. Jeśli zachodzi taka potrzeba wykorzystuję wykałaczki, aby rolada nie rozchodziła sie nam w czasie pieczenia. Oliwę wcieram w mięso, aby ładnie przyrumieniło się w trakcie pieczenia.
- Wkładam mięso w żaroodpornym naczyniu do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piekę prawie godzinę. W trakcie pieczenia na początku używam termoobiegu, jeśli mięso będzie miało spieczoną skórkę, to obracam je tak, aby z każdej strony mogło być zarumienione. Po około 15 minutach nakładam pokrywkę żaroodporną lub folię aluminiową i tak piekę mięso jeszcze około 40 minut. Po wyjęciu mięsa z piekarnika, zdejmuję pokrywkę żaroodporną, przykrywam ściereczką i zostawiam na 20 minut, następnie mogę kroić na porcje.
Makaron z buraczkami:
Składniki:
- 50 dkg podłużnych buraczków
- 250 dkg makaronu ( bardzo szerokie wstążki, może być ostatecznie lasagne)
Sposób przygotowania:
- umyte buraki gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut, najlepiej sprawdzić widelcem w trakcie gotowania, czy nie są jeszcze zbyt twarde
- ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż tak, aby uzyskać jak najcieńsze paski
- makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, wyjmując pojedyńczo, aby nie skleiły się ze sobą pojedyńcze wstążki
- przekładamy makaron z burakami i przycinamy boki. Ja niestety przycięłam tylko dłuższe boki i dlatego krótsze nie wygladają tak, jak bym sobie życzyła :( Kroimy całość na mniejsze porcje, które później będziemy nakładać na talerz.
Sos zielony:
Składniki:
- zielona pietruszka- kilka całych gałązek
- bazylia - kilka całych gałązek
- czosnek - 1 ząbek
- sól, pieprz, kilka kropel cytryny, pół łyżeczki cukru
- 5 łyżek oliwy ( ja do sałatek używam oliwy nieklarowanej, ale może być zwykła)
Miksujemy wszystkie składniki sosu w blenderze, doprawiamy smak, jeśli jest taka potrzeba.
Do dekoracji talerza użyłam marynowana dynię (własnej roboty :)) , żurawinę, orzechy włoskie.
Wygląda niesamowicie! Spróbuję zrobić to sama ; ) Fajny pomysł z burakami w makaronie
OdpowiedzUsuń