Halloween zbliża się - sezon na dania z dyni dawno rozpoczęty. Ja najbardziej lubię tarty i zupy, dzisiaj więc bedzie tarta z dyni, której nigdy wcześniej nie robiłam. Kupiłam dynię i nie zastanawiając się długo pocięłam ją szybko w średnią kostkę, podsmażyłam na patelni teflonowej. Wyobrażałam sobie moją tartę, jako puree z dyni upieczone na kruchym cieście. Z przerażeniem obserwowałam olbrzymią ilość wody stale wypływającą z mojej podsmażonej dyni. Wiedziałam, że czeka mnie najgorsze - zakalec, zamiast dobrze upieczonego ciasta ! Klimat, jak z filmów Alfreda Hitchcocka...
Znalazłam jednak sposób na poskromienie dyni złośnicy, tarta upiekła się idealnie:)
Tarta z dyni
Znalazłam jednak sposób na poskromienie dyni złośnicy, tarta upiekła się idealnie:)
Tarta z dyni
Składniki do ciasta kruchego:
- 500 g mąki,
- 100 g margaryny lub masła,
- 2 żółtka, ( białka przydadzą sie do nadzienia)
- szczypta soli,
- 2 łyżki śmietany
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło.
Składniki nadzienia:
- 2 kg dyni
- 1 pokrojona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- oliwa
- oregano, sól, pieprz
- 5 średnio dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- zielona pietruszka - kilka gałązek
- 2 białka ( pozostałość z ciasta)
- 5 łyżek mąki tortowej
Sposób przygotowania nadzienia:
- obieramy dynię ze skórki, usuwamy nasiona i miąższ (metalową łyżką do lodów jest najszybciej), kroimy w średnią kostkę
- kroimy cebulę, czosnek, papryczkę
- smażymy na niewielkiej ilości oliwy cebulę, następnie dodajemy papryczkę i czosnek, po usmażeniu odkładamy je na osobny talerzyk
- do patelni dolewamy oliwę i smażymy dynię, po chwili przykrywamy dynię pokrywką i dusimy 20 minut co pewien czas ją mieszając
- na dużym sitku odcedzamy nadmiar wody z dyni (popatrz na zdjęcie), dynię która nam została na sicie przekładamy do miski, do której dodajemy usmażoną wcześniej cebulę, czosnek, chilli i za pomocą blendera doprowadzamy masę do jednolitej konsystencji
- ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę
- 2 białka ubijamy na sztywną pianę
- do zmiksowanej dyni dodajemy 5 łyżek mąki tortowej, dokładnie mieszamy
- dodajemy pokrojone ziemniaki, pianę z białek, pociętą nać pietruszki, sól, pieprz, oregano i delikatnie mieszamy łyżką - masa jest gotowa.
Przygotowanie tarty:
- Ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni na ok. 15 minut.
- Następnie wyjmujemy formę z podpieczonym ciastem i napełniamy szybko nadzieniem z dyni i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 45 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni.
- Tarta jest idealna do podania po upływie 10 minut od wyjęcia z piekarnika ( masa stężeje).
Tartę ozdabiamy wg własnego pomysłu, ja posypałam uprażonym na patelni słonecznikiem, kiełkami rzeżuchy i octem balsamicznym.
Lekka sałatka:
Lekka sałatka:
- mix sałat różnych
- pomidorki koktajlowe
- czerwona cebula
- kilka kaparów
- sos: blenderem miksuję 5 łyżek oliwy, łyżeczkę octu balsamicznego, sól, pieprz, jeden kawałek pomidora suszonego, jeden ząbek czosnku
Składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem.
Co jedno, to ładniejsze. Piękny blog, gratulujemy:)
OdpowiedzUsuń