Zimą częściej jadamy słodkości, w ten sposób walczymy z ciemnością i zimnem. "Coś słodkiego" to nagroda za ciężki dzień, narastające zmęczenie, brak słońca, coraz krótszy dzień i wszechobecny pośpiech i chaos dnia codziennego. Kawa czy herbata z cytryną? - przy tiramisu są tylko proste wybory.
Składniki dla kilku osób:
- dużo biszkoptów podłużnych ( w zalezności od wielkości formy, w której będzie tiramisu)
- opakowanie serka mascarpone
- duży kubek śmietanki ( 30%)
- 1 śmietan-fix
- cukier waniliowy
- kakao w proszku (gorzkie) do posypywania
- trochę cukru-pudru do smaku ( kilka łyżek)
- 2 kubki mocnej kawy, ostudzonej
- likier amaretto, lub inny alkohol np. brandy
- baton hałwy waniliowej lub kilka łyżek pasty sezamowej
Sposób przygotowania:
- śmietanę kremową ubijamy mikserem
- dodajemy mascarpone, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru (cukier dodawałbym stopniowo, aby nie było za słodkie), śmietan-fix, rozdrobnioną widelcem chałwę - otrzymujemy masę do przekładania biszkoptów
- biszkopty moczymy w kawie zmieszanej z likierem
- na talerzu stopniowo ukladamy warstwami:
biszpoty,
masa - masę posypujemy kakao,
biszpoty,
masa- masę posypujemy kakao,
biszpoty,
masa - masę posypujemy kakao.
- przygotowany deser wkładamy do lodówki na minimum 8 godzinach - biszkopty będą nadal puszyste, ale nie suche. Smak idealny :)
spinowałam i będę musiała zrobić jak najszybciej.
OdpowiedzUsuńmiło mi, pozdrawiam Cię :)
OdpowiedzUsuń