Makaron z tuńczykiem i cukinią

Kolejny makaron, tym razem spiralki / fusilli w trzech kolorach. Jest to jedno z dań, których czas przygotowania, jest równy czasowi zagotowania wody na makron i jego gotowania, czyli bardzo szybkie. Może to szczegół, ale nie dla osoby, która wraca głodna z pracy i ma wyczarować "coś" szybkiego :)

W innym poście przygotowywałam steki z tuńczyka kupionego w mercacie w Barcelonie, to dopiero była przygoda - zachęcam do zaglądnięcia do postów, w których gotujemy rodzinnie w Barcelonie. Gotowanie tam było jednym z najważniejszych wydarzeń każdego dnia :)


Składniki:
  • 1 cukinia pokrojona w plastry (najszybciej na tarce używanej na ogół do cięcia ogórków na mizerię)
  • puszka tuńczyka ( nie sałatkowy)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • parmezan do posypania
  • oregano, sól, pieprz
  • 2 cm papryczki chilli
  • zielona pietruszka pokorojona drobno
  • makaron fusilli
Przygotowanie:
  • Gotuję makron zgodnie z przepisem, odcedzam
  • Do gorącej oliwy wrzucam czosnek i papryczkę, po chwili dodaję cukinię, sól, pieprz, oregano do smaku. Duszę przez 5 minut.
  • Dodaję rozdrobniony widelcem tuńczyk (wyjęty z puszki i odsączony na sitku)
  • Wrzucam makaron do garnka z cukinią i tuńczykiem, dodaję pietruszkę, mieszam i podaję każdemu na talerz.
  • Posypujemy koniecznie parmezanem, smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny