Dzisiaj jakieś mięso na obiad, bo ciągle warzywa, warzywa i może jeszcze grzyby... :)
Najszybsze i smaczne mięso do przygotowania, to m.in. polędwiczki wieprzowe.
Marynujemy je w gotowych mieszankach ziół do wieprzowiny lub w ziołach np. rozmaryn, oregano, pieprz (ja włożyłam mięso do marynaty dzień wcześniej).
Polędwiczki smażymy na łyżce oliwy na patelni teflonowej z każdej strony, po zrumienieniu dodajemy lampkę czerwonego wina i chwilę dusimy mięso pod przykryciem ( 3-4 min.), następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy alkohol, solimy.
Kaszę gryczaną ( na 3 osoby 2 woreczki kaszy) gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu kaszy.
Siekamy bardzo drobno jedną cebulę, którą smażymy na łyżce oliwy, dodajemy pokrojone zgrillowane bakłażany (niekoniecznie, ja miałam w słoiku zamarynowane wcześniej), kilka - kilkanaście posiekanych kaparów, pokrojoną nać zielonej pietruszki ( całkiem sporo :) ) i łyżkę gotowego pesto z suszonych pomidorów, pieprz, oregano, no i ugotowaną kaszę.
Mieszamy i "nasza kasza" jest gotowa :) Jest naprawdę przepyszna.
Gotujemy brokuły i układamy na talerzu. Smacznego :)
Podoba mi się podanie i dodatki do kaszy.Brakuje mi sosu do polędwiczek i coś do brokułów ( uprażone płatki migdałów,masełko,odrobinę sosu holenderskiego.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńpyyyyszne!!
OdpowiedzUsuń