Składniki:
- mały udziec z indyka ( dla 3 osób)
- 8 suszonych śliwek
- żurawina - garść
- orzechy włoskie - garść
- sos orzechowy
- przyprawa do gyrosa
- trochę oliwy
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej myję mięso, osuszam, wycinam kość i zdejmuję skórę. Wycinam po obu stronach kieszonki w mięsie. Nacieram w mięso przyprawę Kamis i sos orzechowy.
- Dzień wcześniej śliwki i żurawinę zalewam śliwowicą lub innym mocnym alkoholem.
- Na drugi dzień wypełniam kieszonki mięsa śliwkami, orzechami, żurawiną i zwijam w tzw. roladę. Jeśli zachodzi taka potrzeba wykorzystuję wykałaczki, aby rolada nie rozchodziła się nam w czasie pieczenia. Sos orzechowy ponownie wcieram w mięso, aby ładnie zrumieniło się w trakcie pieczenia i nabrało orzechowego smaku.
- Wkładam mięso w żaroodpornym naczyniu do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piekę około godziny. W trakcie pieczenia na początku używam termoobiegu, jeśli mięso będzie miało spieczoną skórkę, to obracam je tak, aby z każdej strony mogło być zarumienione. W trakcie pieczenia jeszcze raz pędzelkiem smaruję mięso sosem orzechowym.
- Po około 20 minutach nakładam pokrywkę żaroodporną lub folię aluminiową i tak piekę mięso jeszcze około 40 minut. Po wyjęciu mięsa z piekarnika, zdejmuję pokrywkę żaroodporną, przykrywam ściereczką i zostawiam na 20 minut, następnie mogę kroić na porcje.
Marchewka:
Składniki:
- 50 dkg drobnej marchewki
- imbir - ścieramy 2-3 cm na tarce o drobnych oczkach
- łyżka masła Lurpak
- cynamon, sól, pieprz, kilka kropel cytryny
Sposób przygotowania:
- marchewki umyte, obrane i pokrojone na podłużne "ćwiartki" gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut, najlepiej sprawdzić widelcem w trakcie gotowania, czy nie są jeszcze zbyt twarde. Odcedzamy zostawiamy w miseczce trochę wywaru.
- na patelnię nakładamy masło, do roztopionego masła dodajemy imbir i cynamon, chwilę mieszamy i dodajemy ugotowane marchewki
- doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie cytryną - mają być słodkie, mieszamy
- dusimy pod przykryciem około 5 minut, w zależności od potrzeby możemy dodać niewielką ilość wywaru, który nam został z gotowania marchewki.
Do dekoracji talerza użyłam marynowane w alkoholu śliwki i dynię, można dodać zagęszczony sos, który powstał w czasie pieczenia mięsa (jest przyjemnie lekko słodki od śliwek i kwaskowy od żurawiny).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz