Marynowane grillowane bakłażany / Marinated grilled aubergine

Marynowane grillowane bakłażany, to świetny dodatek do różnych potraw.
Uwielbiam bakłażany w tej postaci jedzone na grzankach chwilę wcześniej wyjętych z piekarnika, dodałam je również do kaszy gryczanej - bardzo ciekawie zmieniły jej smak. Jest wiele możliwości ich zastosowania.
Stanowiły też doskonałe dopełnienie smaku pizzy - marynowane grillowane bakłażany w towarzystwie  serów pleśniowych, czerwonej cebuli i kaparów podkreśliły jeszcze bardziej  wyrazisty charakter pizzy.

Sposób przygotowania:

  • 2-3 bakłażany 
  • oliwa z oliwek -100 ml lub więcej
  • czosnek - 2 ząbki
  • papryczka chilli - 1/2
  • rozmaryn lub inne świeże zioła
  • sól, pieprz
  • ocet winny jabłkowy - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
  • Kroimy w poprzek bakłażany najcieniej, jak potrafimy. 
  • Grillujemy je prawie beztłuszczowo ( 1 łyżeczka oliwy rozprowadzona pędzelkiem po całej patelni grillowej, przy każdej nowej porcji bakłażanów na patelni). Grillujemy wszystkie bakłażany z obu stron. Studzimy.
  • Do słoika wkładamy warstwami  stopniowo wszystkie zgrillowane plastry bakłażanów.
  • 100 ml oliwy, ocet winny, sól, pieprz  miksujemy, wlewamy do słoika z bakłażanami
  • Wrzucamy do słoika  pokrojoną drobno papryczkę, czosnek i rozmaryn
  • Zamykamy słoik, potrząsamy zawartość słoika, dodajemy oliwę tak, aby prawie wszystkie bakłażany były przykryte. 
  • Codziennie "rano i wieczorem" potrząsamy zawartość słoika, aby wszystkie bakłażany miały szansę być po zalewą, a nie nad nią.
  • Po dwóch dobach są idealne do jedzenia, miałam je przez tydzień w słoiku i wykorzystywałam je gotując różne potrawy. 
Smacznego)







2 komentarze:

  1. uwielbiam, choć jeszcze nie marynowałam. Jak na razie albo znikają zaraz po zgrillowaniu z dodatkami innych warzyw i octy balsamicznego, albo zmielone na pastę. Przepis trafia do schowka :) pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też jeszcze nigdy nie marynowałam bakłażana. Muszę wypróbować przepis :}

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny