Cukinie, to jedno z moich ulubionych warzyw, daje wiele możliwości, są dostępne cały rok. Latem lubię kupować je na placu targowym, który jest blisko mojego mieszkania. Pyszne są faszerowane kwiaty cukinii, jadałam je na Krecie w miejscowości Elounda, gdzie kucharka czyniła cuda - dla kilku gości niewielkiego hoteliku gotowała, jak dla swojej rodziny. Dzięki temu miałam szczęście poznać oblicze domowej greckiej kuchni, niedostępnej dla większości turystów.
Pokrojone niżej cukinie podałam dla znajomych, jako tapas / przekąska, którą jemy między jednym a kolejnym łykiem wina :)
Składniki:
- 5 cukinii
- kuskus - opakowanie
- papryczka chilli
- mielone mięso - 0,5 kg
- koperek - sporo :)
- 2 duże pomidory
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Smażymy pokrojoną cebulę, gdy staje się szklista dodajemy pokrojony czosnek i papryczkę chilli, dodajemy mięso i razem przesmażamy przez dosłownie chwilę.
- Pomidory dajemy na 30 sekund do gotującej się wody, wyjmujemy z wody, studzimy, zdejmujemy skórkę, kroimy w średnią kostkę.
- Przygotowujemy kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Cukinie: środek cukinii wycinamy najlepiej metalową łyżką do lodów. Miąższ cukinii kroimy w średnio drobną kostkę
- Do przesmażonego mięsa z cebulą i czosnkiem, dodajemy pokrojony miąższ cukinii, pomidory, koperek, sól, pieprz, oregano.
- Otrzymanym farszem wypełniamy wydrążone cukinie i pieczemy przez 30 minut w piekarniku w 200 stopniach.
- Można posypać 5 minut przed końcem pieczenia startym żółtym serem lub tylko ozdobić koperkiem (dietetyczniej:) )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz