Ja zestawiłam sałatkę z buraków z ravioli, które opisałam na innym poście.
Przygotowanie buraków:
Wybieramy średnie buraki, zbyt duże spowodują, że będą długo gotować się. Zanim jednak włożymy je do wody, musimy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą, by usunąć resztki ziemi.
Gotujemy tak długo, aż będziemy mogli bez wysiłku włożyć widelec w ugotowanego buraka ( min. 20 minut, czas gotowania zależy od wielkości buraków). Po ugotowaniu wyjmujemy je, studzimy, następnie obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Dodajemy do buraków sos francuski:
- 5-6 łyżek z oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 duży ząbek czosnku
- sok z cytryny - 2 łyżki
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Miksujemy blenderem wszystkie składniki sosu. Dodajemy sos do pokrojonych buraczków, dodajemy też posiekany koperek.
Smacznego :)
Uwielbiam sałatkę z buraków do obiadu!
OdpowiedzUsuń