Sezon na paprykę trwa. Najczęściej paprykę grillujemy, gotujemy leczo, ja najbardziej lubię paprykę nadziewaną grzybami, kaszą jęczmienną, ryżem, mięsem i bardzo dużą ilością zielonej pietruszki, którą dodawałbym najchętniej do każdej potrawy:) Kiedyś faszerowałam paprykę tylko ryżem, teraz dodaję też kaszę jęczmienną, która nadaje potrawie lekko orzechowy smak.
Składniki:
- papryki - 9 szt.,
- kasza jaglana - 1,5 szklanki,
- ryż- 1,5 szklanki,
- zielona pietruszka - kilka dużych gałązek lub jeszcze więcej :)
- cebula - 1-2 sztuki, w zależności od wielkości,
- grzyby suszone - 1 szklanka,
- mięso - 500 dkg,
Sposób przygotowania:
- ryz i kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, skracając czas gotowania o 5 minut
- grzyby można namoczyć dzień wcześniej, ja tego nie zrobiłam. Grzyby włożyłam do małego garnka, zalałam woda tak, aby były zakryte i na małym ogniu pod przykryciem gotowałam przez 15 minut. Po odcedzeniu (wywar przyda się później) kroję grzyby na mniejsze kawałki.
- cebule kroję na drobne kawałki, podsmażam na łyżce oliwy na złoty kolor
- papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i wkładamy do dużego garnka z gotującą się wodą i gotujemy przez 3-5 minut, by papryka zmiękła, wyjmujemy i czekamy, aż ostudzi się
- w dużym garnku łączymy wszystkie składniki: mięso mielone, grzyby, ugotowaną kaszę i ryż, pokrojoną nać pietruszki, cebulę, dodajemy sól i pieprz do smaku, oraz wywar z grzybów.
- papryki faszerujemy przygotowaną "masą" i pieczemy w nagrzanym piekarniku 30-40 minut. Jeśli zauważysz, że papryka zaczyna zwęglać się, możesz położyć na papryki folię aluminiową.
Zostało mi trochę farszu, więc wyjęłam z lodówki cukinie. Po przecięciu ich wzdłuż, usunęłam nasiona metalową łyżką do lodów, a następnie wypełniłam je farszem i zapiekłam razem z paprykami.
Jako dodatek sos pomidorowo - paprykowy:
- zapiekamy w piekarniku dwie papryki owinięte folią aluminiową ( 30 minut), po ostudzeniu zdejmujemy skórkę z paryk
- kroimy dużego pomidora w kostkę
- 1 ząbek czosnku i 1 cm papryczki chilli kroimy w drobne kawałki
- na patelni smażymy czosnek i chilli, na 2 minuty dodajemy pokrojonego pomidora, następnie całość miksujemy blenderem wraz z paprykami i łyżką serka mascarpone lub śmietanki
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz